Throne of Glass

Från Goodreads

Jag lever! Har dock gått på sparlåga i princip hela mars/april, så allting som inte varit superakut har hamnat längst ner på prioriteringslistan, så även bloggen. Men nu! Nu kommer det en BOKRECENSION. Yes box. Det är Throne of Glass av Sarah J. Maas jag har läst, och nu ska ni få veta vad jag tyckte om den.

Boken handlar om Celaena Sardothien, som är rikets bästa lönnmördare. Men hon har blivit tillfångatagen och sitter i det värsta fängelset man kan tänka sig, tills hon blir erbjuden en chans att vinna tillbaka sin frihet. Om hon lyckas besegra ett gäng andra lönnmördare och tjuvar i en tävling, och blir kungens privata lönnmördare, så kommer hon bli frigiven efter några år.

Jag har länge tänkt på att jag borde skriva den här recensionen, men jag har inte riktigt orkat, för jag tyckte helt enkelt ett boken … inte var så bra. Det finns flera anledningar, men här kommer de grejer som störde mig mest:

  • Det tog alldeles för lång tid innan det faktiskt hände nåt. Ungefär 100 sidor, och det är faktiskt för långt, tycker i alla fall jag (speciellt som vi i de första 6 kapitlen hela tiden fick läsa om Celaenas kläder HELA TIDEN).
  • Kärlekstriangeln – som inte ens är en kärlekstriangel, utan två av karaktärerna gillar varandra och den tredje är som the human incarnation av Robin Bengtssons låt ”Constellation prize” (vilket inte är en positiv grej).
  • Perspektivbytena. Jag tycker helt enkelt inte att de fungerar, eftersom de andra karaktärernas perspektiv inte tillför någonting till berättelsen. Det enda de är till för är att låta de manliga karaktärerna beskriva hur kära de är i Celaena.
  • Att Celaena beskrivs som en den absolut bästa och mest fruktade lönnmördaren i hela världen, men vi får inte se henne som det en enda gång. Faktum är att det känns som att Celaena hela tiden blir förminskad, speciellt av de manliga karaktärerna som också är hennes love interests. När man som läsare hela tiden får höra ”Åh, hon är så ung egentligen, hon har aldrig fått vara bara barn” och typ hur vacker hon egentligen är, så känns det verkligen bara förminskande. Om Celaena själv hade funderat över de här grejerna hade det varit mer okej, men nu blir det bara tokfel och faktiskt ganska nedvärderande mot Celaena, som ju ändå ska föreställa en ganska kick-ass, stark kvinnlig karaktär.

I alla fall, jag har läst att de andra böckerna är mycket mer actionspäckade och, tja, bättre, men jag har faktiskt noll lust att läsa resten, vilket är tråkigt, för jag trodde jag skulle älska den här boken. Det finns bra saker i den också, men de skiner igenom allt för sällan.

(Vill lägga till att jag haft superångest över att lägga upp den här sågningen eftersom jag själv vet hur det känns att sitta där som författare och läsa såna recensioner, men mitt mantra är att alla inte kommer gilla min bok, och det är okej, för jag gillar ju inte allt jag läser. Bevisligen.)

Tack och hej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.