Oscars catch-up del 1

Okej, ikväll är det Oscars-galan och jag och Ellen har laddat upp genom att se så många av de nominerade vi bara har kunnat de senaste veckorna. Här kommer lite korta omdömen om de 10 första!


The Help
Nominerad för Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll (Viola Davis), Bästa kvinnliga biroll (Octavia Spencer & Jessica Chastain).
Den här filmen var fantastisk. Jag hade precis läst ut boken när jag såg den, och visst, det var en del grejer de hade tagit bort som jag tycker hade behövts för att förstå vissa saker bättre (men det är det ju alltid), men jag tyckte att filmen var fantastisk ändå. Jag skulle inte ha något emot om den vann all the awards (Jessica Chastain får gärna vinna, för hon var perfekt i rollen som Celia).


Extremely Loud & Incredibly Close
ALL THE AWARDS till den här filmen! Tyvärr är den bara nominerad i två klasser, Bästa film och Bästa manliga biroll (Max von Sydow). Men ärligt talat, alla skådespelare i den här filmen hade förtjänat att bli nominerade. Jag fattar inte vad the Academy har rökt i år.


Moneyball
BORE SNORE.  Den här filmen är säkert jättebra om man är amerikan och gillar baseball, men jag fattade ingenting. Brad Pitt gick runt och gnällde för att hans lag ”bara” hade 39 miljoner dollar, till skillnad mot de andra, som hade 114 miljoner: jag kände, ärligt talat, att det var lite svårt att sympatisera.
De förklarade aldrig någonting om själva spelet, det enda jag förstod var att de bytte spelare hela tiden.
Det sjuka är att den här filmen har 6 nomineringar: Bästa film, Bästa manliga huvudroll (Brad Pitt), Bästa manliga biroll (Jonah Hill), Best Adapted Screenplay, Best Film Editing och Best Sound Mixing. Den förtjänar inga (kanske editing och mixing, för ärligt talat så kan jag inte någonting om just det).


The Tree of Life
Jag och Ellen såg en halvtimme av den här filmen. Sedan stängde vi av. Då hade de sista 15 minuterna bestått av ett montage av jordens skapelse och man hade inte sett skymten av en skådis under hela den tiden. Lite väl artsy för oss, alltså.
Nominerad till Bästa film, Bästa regissör och Best Cinematography.


Midnight in Paris
Jag älskade Midnight in Paris! Det är en lagom, mysig film och alla skådespelare gör ett fantastiskt jobb! Att den dessutom är en av få filmer de senaste åren som är baserad på en originell (och jättebra/intressant) idé gör inte saken sämre!
Den är nominerad till Bästa film, Bästa regissör, Best Original Screenplay och Best Art Direction. Jag skulle inte ha något emot om den vann i alla kategorier, faktiskt.


Kung Fu Panda 2
Gary Oldman borde blivit nominerad för sitt röstskådespeleri som den onda påfågeln. True story.
Men jag gillade verkligen Kung Fu Panda 2! Jag minns att den första filmen inte var så bra som jag hade förväntat mig, men tvåan var verkligen jättebra! Den får gärna vinna Bästa animerade film!


The Iron lady
Jag var extremt ofokuserad när jag såg den här filmen, men ärligt talat tyckte jag den var rätt… bläsch. Meryl Streep var såklart jättebra, men jag vet inte, jag störde mig på hur de hade klippt filmen, det blev alldeles för hackigt och det kändes som att de aldrig gick in speciellt djupt på något.
Nominerad för Bästa kvinnliga huvudroll (Meryl Streep) och Best Makeup.


Puss in Boots
Jag älskar Mästerkatten (ärligt talat, vem gör inte det?), men den här filmen var faktiskt inte så bra som jag trodde den skulle vara. Nominerad för bästa animerade film.


Harry Potter and the Deathly Hallows part 2
Nominerad för Best Art Direction, Best Visual Effects och Best Makeup. Ja, det kan den väl få vinna.
Jag älskade DH part 2 (om det nu undgått någon…), men jag älskar den ju för att jag älskar HP, inte för att det är en fantastisk film. Och den fungerar inte som en stand alone movie, det är ju en two-parter, man måste se ettan för att den ska fungera.


The Descendants
Eller ”George Clooneys liv suger på Hawaii också”, eller ”George Clooney går runt i två timmar och GNÄLLER”. Okej, missförstå mig inte, jag tycker att The Descendants var en bra film, men den är också vääääääldigt mycket överskattad. Som Ellen påpekade, så har George Clooney en voice-over i hela filmen, vilket gör det lätt för honom att alltid få fram vad/hur han känner och så bra gestaltning tycker jag inte att han gör av karaktären. Det kändes som att vem som helst hade kunnat göra det.
Nominerad för Bästa film, Bästa manliga huvudroll (George Clooney), Bästa regissör, Best Editing och Best Adapted Screenplay. Förtjänar nog inte att vinna något.
Och ärligt, livet kanske är jobbigt på Hawaii också, men testa att komma till -20°C och mörker hela dagarna (med en fru i koma) så kan vi se hur kul det är.


Om ni har tagit er hela vägen ner hit; I salute you. De resterande filmerna kommer någon gång senare idag.


Tack och hej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.