Nelson Mandela

Det är väl knappast någon som har missat att Nelson Mandela befinner sig på sjukhus sedan i lördags, i ett ”allvarligt men stabilt” tillstånd? Jag har sedan nyheten kom googlat ’Nelson Mandela’ minst två gånger om dagen, och varje gång hoppats på att han fortfarande ska vara vid liv.

Men imorse läste jag artileln ”Nelson Mandela: Is it time for South Africa to let him go?” på BBC News och den förklarar situationen, och Mandelas betydelse, väldigt bra.

För sanningen är den att Nelson Mandela bara är en människa. En extraordinär sådan, ja, kanske till och med en superhjälte, men fortfarande bara en mänsklig sådan. För han kan inte resa sig igen om någon skulle bryta hans rygg, han har inte tagit ett serum som gör honom nästintill odödlig och han är inte en gud från Asgard.

Mandela är inte en landsfader för mig på samma sätt som han är för Sydafrika, men han är en av de största inspirationerna i mitt liv. Jag tror att jag förstår vad de menar, när de i artikeln skriver ”South Africans see Mr Mandela as the glue that is holding the country together”. Mandela var den person, eller kanske symbol, som fick mig att inse att det går att skapa en bättre värld, att det går att förlåta och samarbeta för att ena oss. När han är borta, kommer vi ta upp stafettpinnen, eller kommer vi att glömma bort exakt vad det var som gjorde honom till en sådan speciell person?

BBC News avslutar sin artikel med att citera Ralp Mathekga, som är en politisk analytiker: ”The best way to honour him will be to carry on his values of tolerance and conversation”, och jag skulle vilja citera en annan man, för att visa att det finns fler som Nelson Mandela där ute, eller att fler kommer växa upp och bli nya Nelson Mandelor: ”I still believe in heroes.” 

Källa


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.